28.06.2009

Beslenmemiz





Kreşimiz 1996 yılının sonlarında Dr.Ender Saraç'la birlikte Doğal Tıp ve Doğal Yaşamla tanıştı. Geçtiğimiz bu dönem içinde ayurveda, bitkisel gıda takviyeleri ve diğer bitkilerle ilgili oldukça yoğun bir bilgi birikimi ve tecrübemiz oldu. Bunun sonucunda da doğru ve bilinçli beslenme bizler için hassas bir konu olarak yaşamımızdaki yerini aldı.

Beslenmemiz ile ilgi birkaç örnek :

Sabah

Birer kaşık pekmez ( dut, harnup, üzüm pekmezleri )
Bir çay kaşığı ballı ısırgan tohumu
veya az arı poleni

Kahvaltı örnekleri :
Omlet ( yumurta, lor, soğan, sarımsak, maydanoz, dereotu, yeşil biber veya brokoli)
Izgara ekmek ( köy peyniri veya lor veya taze kaşar rende soğan, sarımsak ve yeşil biber, yumurta beyazı )
Gözleme (taze köy peyniri arasına rendelenmiş dil peyniri ve yeşillik , soğan, sarımsak )
Karışık kahvaltı ( mevsimine göre reçel, tereyağlı ekmekler, peynir, zeytin, haşlanmış yumurta yaz aylarında karpuz ilave )
Rafadan yumurta, kızarmış tereyağlı ekmek
...

İçeceklerimiz kış aylarında yoğun bitki karışımları, havalar düzeldikçe ayran, naneli limonata ve taze meyve suyu
( sabah öğle arası bir fincan adaçayı, gergin günlerimizde melisa, kış aylarında ıhlamur,tarçın kabuğu, zerdeçal, zencefil, ağrı ve ateş de papatya&nane gibi )

Öğlen yemekleri

Haftada bir gün köfte , tüm yeşilliklerden veya havuç,kırmızı lahana, turplardan yapılmış karışık salatalar ve uygun ve taze olan mevsim meyveleri,
En sevdiğimiz yemeğimiz tavuklu pilav ve cacık.
Kuru fasulye, bulgur ve komposto üçlüsüne de bayılıyoruz.
Mevsim türlüsü sonrası kışın tahin pekmezli ekmeklerimizin üzerine limonatalarımız
Mercimeksiz asla olmaz :) doktorlarımız öyle diyor...
Dolma çeşitlerimiz içinde karalahanayı yemeye alıştık ve seviyoruz dersek inanın
Ispanaklı böreklere asla hayır demiyoruz.
Makarnaya gelince içine kereviz, enginar dahil tüm sebzeleri koyabiliyoruz. Yanına içine karanfil ve tarçın kabuğu konulmuş karışık komposto ile gayet iyi oluyor

Akşam Çorbalarımız

Yayla, Tarhana ( illa ki köyden gelecek ) , kırmızı ve sarı mercimek, tavuklu şehriye, domates ......
İçlerine illa ki bol soğan sarımsak ve çeşitli sebzeler

Doğum günü pastalarımızı kendimiz yapıyoruz. Üzerini istediğimiz gibi süslüyoruz.

Bu arada sağlıklı besleniyoruz derken keklerimiz ve kurabiyelerimiz çeşit çeşit pastalarımız yok değil. Sadece kreşte yapılıyor ve içlerine taze meyveler ve kuruyemişler konuluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.